donderdag 22 februari 2018

Promotie Zwaluw Busreis.

Op 20 februari om 08.00 u vertrokken Frans en ik (twee bestuursleden) van de plaatselijke seniorenvereniging

naar het plaatsje Giessen om daar op te stappen voor een mooie promotiereis met de touringcar naar Velden L.

Liggend aan de rijksweg Venlo -Nijmegen.
Nadat we nog een paar mensen hadden opgehaald ( Vught en Eindhoven) waren we met 50 personen, en kon de rit naar het zuiden van Nederland beginnen.
Onze chauffeur ?? en de twee dames Gea en Suzanne, die er waren voor de koffie en verdere begeleiding op deze zonovergoten dag.

Want al was het maar een klein uurtje rijden toch kregen we al een lekker kopje koffie aangeboden in de bus door het reisbureau "de Zwaluw".

Aangekomen in Velden wachtte ons alweer een kopje koffie met een lekker stuk ( rijst) vlaai, of voor de mensen die dat niet moesten, een stuk fruit.

Na een klein uurtje konden we weer de bus in om de omgeving eens grondig te gaan verkennen, en als gids was het dit keer Bart, de uitbater 3de generatie van het restaurant "Maasduinen".

Hij vertelden smakelijk over de omgeving maar ook over zijn bedrijf het restaurant, en dat hij sinds 1951 de 3de generatie was die het restaurant beheerden.

Velden 5000 inw. ligt in een agrarisch gebied maar ook met vele grotere tuinen, Ligt ook aan de langste wandelroute van Nederland nl het "Pieterpad" wat begint in Pieterburen in Groningen en eindigt in Maastricht, in de buurt van de bekende Pietersberg en wat een afstand kent van 498 km.

Velden behoord sinds 2010 bij de gemeente Venlo.

Van Velden ging het bij de eerste excursie de Maas over, naar o.a. het weversdorp Horst waar we een bezoekje brachten aan het inmiddels tot museum ingerichte textiel en kant museum.

Textiel en kantfabriek wat in bedrijf was van 1928 tot 2006, daarna stilgelegd ( goedkoop kant en textiel uit China) waren daar de oorzaak van. Maar in 2009 ging het toch weer verder als een soort stichting "museum kantfabriek", en is nu een rijksmonument.

Na deze interessante bezichtiging waar uitleg werd gegeven door vrijwilligers, terug naar de Maasduinen voor een overheerlijk diner en drankje aangeboden door het restaurant.

Na het diner ging het midden door het gebied "de Peel" en werd er uitgebreid verteld over het zware harde en noeste werk van de Peelarbeiders tijdens de turfwinning en ontginning van dit gebied tussen 1850 en 1950.

De Peel is een van de weinige restanten die over zijn van het onafzienbare hoogveenmoeras dat ooit de grens tussen Brabant en Limburg vormde.

Vandaag de dag vooral vermaard om zijn vogelrijkdom, weids en waterrijk herinnert het landschap aan vroeger, wat zich uitstrekt van Weert in het zuiden, tot Grave in het noorden, en eeuwenlang de rijksgrens vormde

Daarna nog een interessant bezoek aan een blauwe bessenteler waar we via de teler en een film alles aan de weet kwamen over deze gezonden "krachtpatser". ook al was het er de tijd niet voor kregen we een klein flesje blauwe bessensap en konden we er ook nog grote kopen, maar ook jam.

Het was dus een mooie promotie bustocht van zwaluwreizen uit Giessen, met aangeboden o.a. koffie en Limburgse vlaai en een heerlijk diner in restaurant Maasduinen.

Ook mooie en interessante excursies naar o.a. de ratelende kantklosmachines in Horst. Wat nu dus de laatste nog werkende kantfabriek is in West-Europa, waar men alle facetten beleeft van de textielnijverheid die ooit aan de basis stond van een bloeiende economie van het noorden van Limburg.

Maar ook de tocht door de Peel was prachtig met een bezoek aan de blauwe bes en het Peelgeheim.

Daarna was de laatste aan de beurt, "van wasrol tot D.V.D. wat ging over beeld en geluid door de jaren heen. Een boeiende geschiedenis van beeld en geluid werd zichtbaar en hoorbaar gemaakt, met een collectie van vele bijzondere en zeldzame apparaten die ook tijden de rondleiding door de eigenaar werden gedemonstreerd. Heel bijzonder. Bedankt voor de mooie tocht en goede zorgen.