woensdag 4 september 2013

Pelgrimstocht Kevelaar

Dit jaar 2 september was het weer zover, Dreumel en omstreken gaan op bedevaart naar Kevelaar. De opkomst was goed te noemen,

Want met 1 volle bus van langs de Maaskant, en 1 volle bus vanuit Tiel en omstreken, en dan Dreumel en Wamel Beneden- en Boven Leeuwen mag de opkomst op Maandag goed worden genoemd.

De 3 bussen komen dan samen in Deest, alwaar ze dan gezamenlijk vertrekken richting Kevelaar = (Duitsland). De afstand daarheen is niet zover en met het bidden van enkele "tientjes" o.l.v. Pastoor M Massaer zijn we er dan ook zo.
De pelgrims worden dan afgezet op de "Rathausplatz" en vandaar is het niet ver naar, o.a. naar de Basilica. waar dan om 11.30 u de Hlg Mis wordt opgedragen. Dus ruimschoots nog de tijd om wat rond te kijken of koffie te drinken. Ook na de Hlg Mis is er alle tijd om b.v. te lunchen of te winkelen, want om 14.00 u pas begint de Kruisweg, en daarna om 16.00 u n het Lof.

Aangekomen in Kevelaar is het al te zien dat Kevelaar een van de grootste bedevaartplaatsen van Noordwest Europa is. Waar dan ieder jaar meer dan een miljoen Pelgrims naar toe komen.

De grote en traditionele processies zijn in het kerkelijk jaar net zulke gebeurtenissen als de glansrijke liturgische feesten.

Het doel van de bedevaart is toch de "Genadekapel", met het beeld van Maria, "Troosteres van de Bedroefden"
De kaarsenkapel en de Mariabasilica, die met zijn 90 meter hoge toren hoog boven de stad uitsteekt. Hierin vinden de grote Pelgrimsmisse plaats.

In Nederland en België is Kevelaar vooral bekend als Maria-bedevaartsoord. Sinds 1642 wordt er in het plaatsje een als wonderbaarlijk beschouwde afbeelding van de Maagd Maria vereerd. Veel katholieken pelgrimeren jaarlijks naar dit genadebeeld,

De marskramer Hendrick Busman (1607-1649) zou van de Maagd zelf tot drie maal toe de opdracht hebben gekregen een kapelletje voor haar te bouwen.

Hij gaf hieraan gehoor op 1 juni 1642 toen hij op het kruispunt van de weg Geldern/Kleve in de Kevelaerer Heide bij het hagelkruis stond, waar hij bij herhaling de opdracht kreeg.

Al gauw kwamen er pelgrims en werden er genezingen gemeld. In 1647 erkende de Kerk acht van deze genezingen als wonderbaarlijk, tijdens een synode in Venlo, gehouden in het klooster ter Weide.

In 1645-47 werd een bedevaartkerk gebouwd, de huidige Kaarsenkapel. In 1654 werd om de bidzuil een barokke koepelkapel gebouwd, de genadekapel. De grote Mariabasiliek verrees in de 19e eeuw en werd in 1923 tot basiliek verheven.

Kevelaar speelde een bijzondere rol voor de Nederlandse katholieken in het protestantse noorden, waar alle katholieke geloofsuitingen verboden waren.

Zij konden in Kevelaar in het openbaar hun geloof uitoefenen, want in het koninkrijk Pruisen bestond wel godsdienstvrijheid.

Naast Heiloo, Maastricht en 's-Hertogenbosch is Kevelaar nog steeds één van de belangrijkste pelgrimsoorden voor Nederlandse katholieken. (bron W.P.)

Voor ons was het weer een hele mooie dag. waar we op terug konden kijken. Met grote dank aan Pastoor  Massaer, en aan Ria- en Ad de Lang die voor zo`n beetje alles hebben gezorgd? En verder alle vrijwilligers die dit alles hebben mogelijk gemaakt.
Hopelijk gaan we volgend jaar weer met zovele naar deze mooie bedevaartplaats.  Bedankt en tot ziens.